reklámok és NEMek

Gender szempontú kritikai hozzáállással a szexista reklámozás ellen. Ez a blog a 2007-es Reklámok és NEMek projekt folytatása. Reklámokról lesz szó, nőkkel és férfiakkal, sztereotíp vagy éppen rendhagyó nemi szerepekben. Ha egy reklám felbosszantott, esetleg megtetszett, mert szakít a hagyományos nemi szerepekkel, ne hagyd szó nélkül!

Írj nekünk, küldj fotókat, videókat!

Projekt honlap

Ezt írtátok

  • Csakul Anitteb: A reklámok linkjeit elküldené valaki? Kíváncsi lennék rájuk. Köszi (2015.06.02. 20:00) Anya főz
  • kozmetikusszalon: Nem rossz marketingfogás amúgy, amennyit beleöltek, az meg is térült. Az meg, hogy mennyire egysí... (2012.05.06. 18:12) Mi férfias? - !!!Figyelem! Akció!!!
  • rizsföld: A legjobban azt imádom, amikor az óriásplakáton egy gumiabroncs vagy egy motorfűrész mellé oda tes... (2012.01.04. 18:21) Miért károsak a szexista reklámok?
  • szöszkehölgy: nekem is borsódzott a hátam a pár veszekedése közben. :( (2009.11.16. 14:17) Így élnek a normális párok?
  • kókuszosvarázs: Sok dolgot nem értek. 1.Munkába tekernek elvileg, de otthon kötnek ki. 2. Öreg a pasi- fiatal a lá... (2009.10.22. 09:56) Bringázzon inkább anyád is!
  • Utolsó 20

Így élnek a normális párok?

2009.01.11. 16:12 Genderfighter

Már sok helyen írtak a fogyatékkal élők társadalmi elfogadtatására készült új TCR-ekről, főleg dicsérték őket mindenütt, emiatt igazán nem is kéne nekem is írnom róla. Valóban nagyon klassz, hogy színvonalas rendezők készítettek filmeket, végre nem gagyi minőségű szpotokat - itt megnézhető mind a négy. (Jó volna látni gender ügyben hasonlóan elkötelezett filmeseket és Miniszterelnöki Hivatalt.)

Feltűnt viszont, hogy senki nem említette, milyen simán lehet ma Magyarországon úgy alkotni egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport érdekében, hogy az alkotók közben teljesen érzéketlenek (ha nem lenne kicsit ízléstelen ebben a helyzetben, mondhatnánk: vakok) maradnak egy másik társadalmi csoport érdekeire, egy másik jelentős társadalmi problémára.

A négy filmből hárommal tulajdonképpen elégedett vagyok, nekem a kerekesszékes tetszett a legjobban. De a vak pár veszekedése, amikor először láttam a tévében, kifejezetten rossz érzéseket keltett bennem, és szerintem sokaknak a gyomra is összeszorult, mert átélt hasonló veszekedéseket, amik aztán a későbbiekben sokkal durvábbak lettek. A vak pár veszekszik, a párok szoktak veszekedni - ezen alapul a film, vagyis ahogy a szlogen mondja: " ugyanúgy élnek, ugyanúgy éreznek". Ezzel mondjuk alapból nem értek egyet, nem, a vakok nem ugyanúgy élnek, hiszen nem látnak, és ez jelenleg még nagyon sok mindenben akadályozza őket (mondjuk ezt a filmet se látják, bár lehet, nekik így jobb is). Ráadásul ez a szlogen azt mondja, hogy ilyen a párok élete, a férfiak Miss Röfinek csúfolják a nőjüket, ócsárolják a főztjüket, a nők meg tányért csapkodnak hozzájuk. Számomra ez így egy rossz és vállalhatatlan üzenet, és éppen a szlogen, illetve az egész film célja ellen dolgozik, hiszen nem szeretném azt hinni, sőt, nem gondolom, hogy ez a "normális, átlagos" családi élet, illetve annak egy pillanata. Nem gondolom, hogy a szóbeli és pszichológiai erőszakot normalitásként kellene bemutatni, csak azért, hogy a vakokat elfogadtassuk a többségi társadalommal.

5 komment

Címkék: erőszak fogyatékos szpot

Újra megtekinthető a Reklámok és NEMek kiállítás!

2008.11.18. 09:20 Genderfighter

Az Újpesti Pedagiai Szolgáltató Központ által szervezett Újpesti Pedagógiai Napok keretében újra megtekinthető a Reklámok és NEMek kiállítás az Ady Endre Művelődési Központban.

Helyszín: 1043 Budapest, Tavasz utca 4.

Időpont: 2008. november 17. és 21. között.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hír

Médiafigyelem a szexista reklámok témájának

2008.10.02. 12:47 Genderfighter

Akit érdekel, ma este 20:10-kor megnézheti a véleményünket az M1 Szem-pont című műsorban, melynek egyik témája a szexista reklámozás lesz.

Akit meg ezen túl még általában a nemi sztereotípiák és az ellenük folytatott ádáz küzdelem érdekel, meghallgathatja az erről készült beszélgetést a Kossuth Rádión Pálfi Balázs Esti beszélgetés című műsorában okt. 5-én vasárnap este 22:30-kor.

4 komment

Címkék: rádió tévé

Micsoda arcok...

2008.09.29. 11:16 Genderfighter

Kicsit hosszúra nyúlt nyáriszünetünk után ismét jelentkezünk, mégpedig az ARC kiállításról szóló megjegyzéseinkkel.
Nagyon megörültünk, amikor meghallottuk, hogy az idei ARC-on az egyik téma a "nők szava" lesz, a Partners Hungaryvel együttműködésben. Sajnos az elkészült művek nem vallanak túl nagy fantáziára és kreativitásra, de mivel ez általában jellemző (már pár éve) az ARC-ra pályázó, sőt még a beválogatott, és nyertes művekre is, ezért nem gondoljuk, hogy a női téma, a nők jogérvényesítése, vagy csak egyszerűen a nők véleményének artikulálása lenne olyan téma, ami azonnal elriasztja az ötleteket a kreatívak agyából.
Ilyenek születtek pl. (nem túl fantáziadús és a kivitelezés se valami profi):
Aztán volt olyan is, amit érthetünk ironikusan is (és akkor rendben van), de szerintem sokan nem jutottak el eddig a csavarig (A szöveg: "A nők azért hordanak magassarkú cipőt, hogy fájjon a lábuk."):
Ezt pedig sokat lehet nézegetni, nekem tetszenek a sokféle nemű emberkék, meg a szöveg is ("Igenis egyenlőek vagyunk! *minden más csak statisztika"):
Van egyszerűbb üzenetű (de talán emiatt az üzenet jobban átmegy?), ugyanakkor Bódis Krisztától többet vártam volna:
És itt ennek meg jó a szövege, egészen szlogenszerű, viszont a kivitelezés nekem túl eklektikus:

 
Úgy látszik, a női téma kiemelése sem akadályozott meg bizonyos pályázókat abban (és a bírálókat, akik kiplakátolhatónak ítélték műveiket), hogy amúgy már régóta eléggé unalmas eszközökkel élve - a nők szava, női érdekek, szempontok és vélemények artikulációja elvvel (ld. kiemelt téma) szembemenve - a nőket (és férfiakat) sértő, a szexuális aktust ok nélkül középpontba állító ábrázolásmódot használjanak. Ráadásul elég ócska minőségben megvalósítva mindezt. Valóban elég szar országban élhetünk, ha a boldogságról csak a szexre (mint egyedüli boldogságforrásra) asszociálnak ennyien. Oké, tudjuk, már a Beatles is megmondta, hogy Happiness is a warm gun... (Nekünk külön mókaforrás, hogy valaki teleragasztgatta smiley-matricákkal a plakátokat, ezzel továbbfejlesztve a műalkotásokat.)
Úgy látszik, hazánk sem maradhat el a nyugati világ mögött, így nálunk is megjelennek azok a zöld hirdetések, amik egyfelől jó ügyet szolgálnak (környezetvédelem, környezettudatosság hirdetése), másrészt a szexizmussal operálnak. Erre a legjobb példa a PETA, Budapesten pedig a biorépalé volt az, ami a nagy ötletet előhozta a kreatívokból. ("Répából is jobb a bio.") Mondjuk nem értem, az ember, az nem bio?
Volt állítólag vízreklám is, még durvább, ezt mi nem tudtuk lefotózni, de belinkeljük nektek (Willwankt kommentjéből). Itt már a bio és a boldogság téma ötvözetéből kifejezetten gusztustalan asszociációk születtek.
Úgy látszik, a boldogság nem volt egy túl sikerült témaválasztás az idei ARC-on.

5 komment · 1 trackback

Címkék: szex plakát

Használt autó, használt nő

2008.07.23. 10:19 Genderfighter

Figyeljük ám a reklámos blogokat és az addicton találtuk ezt a BMW-reklámot, amely meglepő módon a (kicsit) használt autókat reklámozza. (A felirat, ha valaki nem tudná elolvasni: You know you are not the first.) Egyetértünk a blogszerzővel, nemhogy nem gáláns dolog használt autót "használt nővel" reklámozni, hanem gusztustalan, ráadásul ez a nő-autó párhuzam (ergo mindkettő a tulajdonod) megalázó és mindemellett lerágott csont is.

A kommentek alapján sokakat felháborított ez a reklám, sokaknak viszont nagyonis tetszett - minket inkább az háborított fel, ahogy egyes kommentelők reagáltak rá és továbbgondolták a párhuzamot - idézek néhányat:

"Engem azért érdekelne a futómű meg a lökhárító állapota is.. :-) "
"Mielőtt megveszem, nem csak túráztatni akarom, pár gyors fordulóval, hanem alaposan átnézem az utolsó csavarig. Ja, és fontos a fogyasztás és az össztömeg is."
"De szép is lenne az élet ha ilyen autóval mehetnék pár kört, de sajnos a nagy átlagnak csak a magyar átlagautó(picsa) adatott meg :) "
"Remélem a csajból csinákják a következő kocsimba bőrülést!"

3 komment

Címkék: szex autó

Predesztinált magzat, virtuóz zongorista és állásinterjú - a Sztereo-kópia nyertes filmjei

2008.07.14. 11:13 Genderfighter

Felkerültek a Sztereotípia honlapra a Sztereo-kópia pályázat nyertes kisfilmjei, itt lehet megnézni őket. Zomborácz Virág ütős rajzfilmjét javaslom többszöri megpislantásra, mert tapasztalatom szerint bizonyos tantuszok csak másodszori megnézésre esnek le. :)

6 komment

Címkék: sztereotípia jó példa

Hogyan vetessük fel magunkat állásba?

2008.07.12. 15:26 Genderfighter

A Jobpilot már egy ideje azt tartja a legjobb ötletnek szolgáltatásai reklámozására, hogy tökhülye embereket mutat be, akik nyilván az ő segítségük nélkül képtelenek lennének állást szerezni maguknak. Nem tudom ugyanis másra vélni, hogy a "hasznos karriertippek", "Európa karrierpiaca a neten" hívószavak mellett a képen egy fehérneműs lány látható, és a következő mondat: "Mit vegyek fel állásinterjúra?" Vagy olyan hülye, hogy így akar menni, vagy bizonytalan és még nem döntötte el, mi lenne a megfelelő szerelés - ez esetben pedig a hasznos tippek között majd ezt is megmondja a Jobpilot. Azért összehasonlításképp elmondanám, hogy a férfi verzióban ilyen szöveg volt: "Hogyan harcoljak ki béremelést?" (a képen egy karatézni próbáló fickóval).

A legújabb banneren a lány már egyenesen vetkőzik, nem is öltözik, bár a szlogen megmaradt: "Mit vegyek fel állásinterjúra?" Nyilván ők azt tanácsolják, hogy semmit. Vagy esetleg ezzel azt sugallják, hogy a nők csak a vetkőzéssel /meztelenséggel /szexszel tudnak érvényesülni a munkaerő-piacon? Így is, úgy is ciki az üzenet. És nem tudom, így ki fogja megkapni azt az állást...

1 komment

Címkék: banner meztelen állás

Autóbiztosítás kicsiknek és nagyoknak

2008.07.07. 09:20 Genderfighter

Az Allianz bank most az autóbiztosítását akarja eladni, méghozzá meg lehet nézni a mellékelt képen (és a tévében menő szpotban is), hogy milyen autó-, autótulajdonos (és ennek megefelelően nyilván biztosítási ár-) kategóriák vannak, okuljunk belőle.

A kisautó (nyilván a legolcsóbb) kategóriánál csak fiatal nők a tulajdonosok. Netán ez lenne a "női autó"? Amivel olyan klasszul lehet bevásárolni menni a Tescóba és persze parkolni is könnyebb vele, ami, "mint tudjuk", a nőknek úgyis nehezebben megy. Ráadásul a képen ez a kocsi piros, és az egyik nő egyenesen a visszapillantóba nézve rúzsozza magát.

A másik kategória nyilván kicsit magasabb árfekvés, afféle középkategória, ennek megfelelően középvezetőkkel, na itt még megfér egy - középkorú - nő is.

A harmadiknak csak fiatal pasik lehetnek a tulajai, és bár a képen sportautónak néz ki, a szpotban, ha jól emlékszem, valójában sedan típusú, nagyobb méretű kocsiról van szó, a legdrágább kategória a három közül. Érdekes, hogy az ötvenes pasinak erre már nem telik... (Hm, biztos a családját kell eltartani. :D)

Szólj hozzá!

Címkék: autó biztosítás

Fénysebességgel közlekedő levelek

2008.07.06. 10:03 Genderfighter

Egy olvasónktól kaptuk a linket a Magyar Posta szolgáltatását reklámozó vírusfilmhez (ha jól emlékszem, más is írta már, hogy ugyanaz a cég készítette, mint a GKM biciklis kisfilmjét). Ez esetben a szolgáltatás a postakész boríték, amellyel 3 nap alatt célba ér a levél Európán belül - most nem térnék ki rá, mennyie igaz vajon ez az állítás, gondolom, mindenkinek voltak/vannak már ettől eltérő tapasztalatai.

Kis időzavar is van a filmben, mert ugyan az üzenet a 3 napos kézbesítési időt tartalmazza, a filmben viszont - a szlogenhez igazodva, miszerint: "Gyorsan, talán túl gyorsan is" - mire a srác hazaér a postaládától, már nemcsak hogy megérkezett a levél, hanem az abban rendelt "áru" is, jelen esetben egy feleség. Szerintem nem poénos az emberkereskedelemmel viccelődni, még akkor se, ha a film végén (legalábbis az itt belinkelt végkifejlet szerint, mert van alternatív befejezés is) a katalógusból nőt rendelő pasi elnyeri "büntetését".

Szólj hozzá!

Címkék: posta erőszak szpot virusmarketing

Köztisztaság a nyóckerben

2008.07.05. 10:47 Genderfighter

Egy kedves olvasónk küldte az alábbi fotót, állítólag ilyen takarítóautókat látni a józsefvárosi utcákon. A felirat a Lili névre hallgató csinos, tollseprűs takarítólány körül:

"Józsefváros köztisztaságáért! Több mint kívánatos..."

Én ha egy régen a kurvanegyedéről ismert kerület közTISZTASÁGi (értitek!?) felelőse lennék, nem poénkodnék ilyennel. Abba meg, hogy mit jelent a "több mint kívánatos" kifejezés, nem is akarok belegondolni (netán "kötelező" a takarítás? vagy ha a nőről van szó, mi lehet az, ami több, mint kívánatos? még ingyen is van?)... Árulja el nekem valaki, egyáltalán miért szerepel a takarítóautón bármi kép meg üzenet?

1 komment

Címkék: utca autó házimunka

A férfi az egy állat?

2008.07.04. 11:07 Genderfighter

Legalábbis a Sága szerint szelidítésre szorul. Ezt láthattuk a reklámfilmjeikben: egy feleségnek kinéző nő a kanapéről figyeli (vagy inkább felügyeli?), amint férfje és fia versenyt vasalják az ő ruháit - mint kiderül, nem annyira önzetlen módon, mert a jutalom lelkesíti őket, ami természetesen valami hús - jó férfias dolog. Milyen ciki lenne, ha egy joghurtért tepernének vagy nagy tál salátáért!

A Sága-paradoxon az, hogy miközben az átlagtól eltérő, nem a hagyományos férfiszerepekben tündöklő (vagyis: vasaló, mosogató) pasit akarunk faragni férjünkből, mégis egy nagyonis hagyományos fogáshoz kell nyúlnunk: a gyomrán keresztül kell megfogni a férfit. És nem árt ezt már egészen kiskorban kezdeni (ld. a szpotot).

Ezt a remek ötletüket - a férfiszelidítést - továbbfejlesztették és egy egész microsite-ot csináltak neki, ahol pl. le lehet tesztelni saját párunkat, mennyire kedves, figyelmes "az átlaghoz képest" - a legpozitívabb válaszokat bejelölve ezt kapjuk:

Gratulálunk! Egy olyan férfit tudhat maga mellett, akiről sok nő csak álmodozik. Egy igazi gentleman, aki, ha úgy alakul, nem ijed meg egy kis házimunkától sem. Egyszóval: tudja, hogyan teheti boldoggá Önt! A tapasztalatok szerint az ilyen férfi ritka, mint a fehér holló. Nem árt, ha ezt néha érezteti is vele...

A részletes elemzésre kattintva megtudhatjuk, eddig melyik kérdésnél melyik válaszra hányan szavaztak - pl. kiderül, hogy a válaszadók közül 72%-nak a pasija szerint a gyereknevelés nem csak a nő dolga.

Aztán lehet játszani is: egy tohonya, rosszul öltözött pasiból Johnny Bravo kinézetű pasit varázsolhatunk, ha a megfelelő - tehát Sága - hústermékeket tömjük villánkkal a szájába. A rajzolt pasi egyre szebb lesz, a végén egy rózsával szájában (vajon hogyan artikulál így?) ilyen "bókokat" mond nekünk: Aki ilyen jókat ad enni, azzal minden csodás lehet! Csak a te főztödre éhezem! Bárcsak minden nap főznél rám!

Ennél a pontnál már majdnem hangosan röhögtem, de akkor jön még "A mi titkunk" pályázat, ahova rövid szövegeket lehet beküldeni arról, hogyan sikerült "megszelidítenünk" pasinkat. Ez a felvezető szöveg:

El tudja képzelni élete párját, amint fütyörészve, kérés nélkül, magától leviszi a szemetet? Álmodozik néha arról, hogy gyengéden kiveszi a kezéből a porszívót és mosolyogva folytatja a takarítást?
Hihetetlen, de igaz: van, akivel mindez megtörtént. Léteznek nők, akik képesek megszelídíteni férjüket. Vajon mi a titkuk?
Esetleg az Ön párja is azok közé az álomférfiak közé tartozik, aki nem csak a focicsapatokhoz ért, hanem a vasaláshoz is?
Igaz, hogy egy jó vacsora csodákra képes? Érdemes egyáltalán megszelídíteni a férfiakat vagy így jók, ahogy vannak?

Mindenkinek javaslom, olvasgassa a már beküldött leveleket, pl. hogyan ajnározza anyuka fiát, akit lám-lám, egy csigolyatörés rá tudott venni arra, hogy főzzön és takarítson az anyja helyett, vagy milyen lelkesen porszívózik egy férj, ha tudja, hogy így hamarabb kapja meg a meleg vacsorát. Ezekről nekem mindig a Lenines vicc jut eszembe, amelynek poénja: hiszen közéjük is lövethetett volna...

14 komment

Címkék: férfi házimunka élelmiszer website szpot

Aki csak autóvásárláskor riszálja magát

2008.06.26. 11:08 Genderfighter

A Skoda legújabb reklámjában egy fiatal nő (férfi) párját azzal próbálja meggyőzni az autójuk lecseréléséről (természetesen egy régebbi Skodát egy újabb Skodára), hogy fekete bugyi-melltartóban járkál körülötte, és azt mondja: a Skoda ajánlatai még nálam is csábítóbbak. És a férfi kérdésére megígéri, hogy ugyanezt teszi majd, ha újra lecserélik a Skodájukat. Nem beszélve most arról, hogy 1. milyen szegényes lehet a nemi életük, ha autóvásárálásonként egyszer csábkodik csak a csaj, 2. annyira lejáratott asszociáció ez a "csábító ajánlat", 3. a Skoda honlapja is mennyire gáz, pl. értelmesen írni sem tudnak: "Regisztrálj és nyerj a nyereményekért!", szóval mindezek mellett ugye nem kell mondanom, hogy milyen uncsi egy autót pucér nővel eladni? (Pozitívum: a kocsi nem a pasié, hanem közös, amint a szóhasználatból az kiderül.)

5 komment

Címkék: autó meztelen

Sztereo-kópia eredmények

2008.06.21. 16:46 Genderfighter

***Gyorshír***

Csak mostanra sikerül megszerezni a nyertesek nevét, maguk a videók is hamarosan megnézhetők/hozzáférhetők lesznek.

I. helyezett:

Horváth András: Baba

II. helyezett:

Zomborácz Virág: Nem kéne

III. helyezett:

Bodzsár Márk: Tükrök

Szólj hozzá!

Címkék: sztereotípia

Férfiasság vs. takarítás

2008.06.18. 16:37 Genderfighter

A Pannon sok helyen megjelenő interaktív bannerében az a felhívás jelenik meg: Válaszd ki egy sikeres férfi kellékeit!

Ki kell választani 4 közül azt az eszközt, amivel a korong/labda bemegy a kapuba. Az eszközök: porszívó, partvis, golfütő, hokiütő. Mondjam, melyik a nyerő? Nyilván nem a takarítóeszközök. A golfütő meg csak azért nem, mert a Pannon egy magyar hokizó vb-bajnokkal hirdeti a "sikeres férfi kellékeit": egy Sony telefont meg annak autós kihangosítóját.

Íme a banner egy darabja:

1 komment · 3 trackback

Címkék: banner online pannon ict

Bécs felkészült a focirajongókra

2008.06.15. 19:41 Genderfighter

Már javában mennek a selejtezők az EB-n, de amikor még csak az előkészületek zajlottak az osztrák fővárosban, ez a hirdetés jelent meg az egyik nagy példányszámú lapban.

A bécsiek eléggé bebiztosították magukat a futball-huligánok, vandálok ellen, külön szurkolói zónát alakítottak ki, hogy a városlakók csendes hétköznapjait ne zavarják a különböző országokból érkező focrajongók, a Heldenplatz (ottani Hősök tere) szobrait körbeépítették, nehogy megsérüljenek, a biztonsági intézkedéseket a 2006-os VB tapasztalataira alapozva hozták meg. És mint látjuk, igyekeztek megnyugtatni a fővárosiakat, hogy a városvezetés, a rendőrség és egyáltalán mindenki felkészült a nagy létszámú fociturista fogadására, és minden rendben lesz. A hirdetés külön érdekessége, hogy egy "férfiasnak" tartott sportágról van szó, ők mégis egy rendőrnőt tettek a reklámra. A másik nő pedig önmagától adódott, ő ugyanis a bécsi kereskedelmi kamara elnöke.

Szólj hozzá!

Címkék: hirdetés foci ausztria jó példa

Bajszos az igazi huszár?

2008.06.08. 10:52 Genderfighter

(A bejegyzést átvesszük Statlertől, mert reklámos vonatkozása (is) van.)

Megrendezték a Nemzeti Vágtát, ami egyfelől egy próbálkozás a nemzet (nemlétező?) egységének megmutatására, másfelől meg lehetőség szegény és kevésbé szegény településeknek, hogy 1. megmutassák magukat (vagy legalábbis a helyi multicéget, ami munkát ad az ott lakóknak és aminek emiatt igen hálásak, ld. hatvani Bosch gyár), 2. nyerjenek 300 milliót, hogy azzal mondjuk egálba hozzák a költségvetésüket. Bocs, csak 30 milliót.

A díjat Nyíregyháza lovasa, Suták Vanda nyerte, igazán szép, hogy a női lovas az egyetlen női polgármester által vezetett nagyvárosnak hozta meg a dicsőséget. Hm, Geszti is kitért ennek a pikantériájára: mármint hogy női lovas nyert (a nyilván férfiasnak kikiáltott játékon) és egy nem favoritnak tartott lóval.

Mondjuk aki kint volt, láthatta, hogy nem Suták volt az egyedüli női lovas, az viszont igaz, hogy az egész rendezvény reklámjából valahogy kimaradtak a nők, mindenütt bajszát pödörgető férfihuszár kacsintott ránk a plakátokról. Remélem, amikor Geszti azt mondja, jövőre már - a mostani tapasztalatok alapján - jobban megy minden a szervezésben, arra gondol, hogy esetleg nők is megjelennek a reklámokban. :) És azt is reméljük, hogy a média a rendezvény után nem az egymásnak eső idióta (férfi) celebektől lesz hangos, hanem a valódi eredményeket mutatják be.

(A képen persze nem egy plakát látható, hanem a győztes Suták Vanda, huszárruhában.)

2 komment

Címkék: plakát nemzeti vágta

Sztereo-kópia - díjkiosztó és beszélgetések a sztereotípiákról

2008.05.27. 09:59 Genderfighter

Programajánló következik - mi is ott leszünk, lesz beszélgetés a reklámokról is. Gyertek és nézzétek meg a filmeket, mondjátok el a véleményeteket!

Helyszín: Uránia mozi, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Időpont: 2008. május 29. csütörtök 14-17:30

SZTEREO-KÓPIA címmel írt ki pályázatot 2008. márciusában a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "Nemekhez kötődő sztereotípiák lebontása a társadalomban" elnevezésű civil szakértői munkacsoportja képviseletében. A kerekasztal beszélgetéssel egybekötött díjkiosztóra 2008. május 29-én kerül sor az Uránia moziban.

3 komment

Csajok részletekből összerakva

2008.05.23. 19:56 Genderfighter

Említettük már az Axe újabb akcióját, az Axe mixtúrát. Nos, sikerült megszereznünk a plakát fotóját, közzé is tesszük, bár a honlapjukon még sokkal izgiseb képek is vannak. :) Mint a múltkor a Body Sutránál, ez esetben is egy teljes kampányt építettek az új termékre. A kampány - a kétféle Axe illat összekeverésével megalkotott harmadik, tökéletes illat mintájára - a lányok "kombózásából"  összeállított tökéletes csaj ötletére épül. Mindezt nem csupán a szpotban jelenítik meg, hanem nekiindultak és országszerte keresik a legszebb, "összekombózható" csajokat.

3 komment

Címkék: kampány szex axe szexizmus plakát

Férfias kihívások - a nők is akarnak belőle

2008.05.23. 10:00 Genderfighter

Egészen furcsa dolgok kerekedhetnek ki abból, ha túlságosan vonzóra terveznek egy termék-kampányt.
Már a tévében is lehet látni a Men's Challenge 08 hirdetését, amelynek már szlogenje is erőteljes nyomást helyez a férfiakra (ha még nem lenne rajtuk elég nyomás a durva hétköznapokban):
"Egy férfi bármit megtehet. Kivéve, hogy feladja."
Az akció lényege megtalálható az elég gyenge helyesírással - talán a férfiaknak nem erőssége a helyesírás? - megfogalmazott honlapon: regisztrálni kell, fotót is feltöltve, alapadatokat megadva, majd a honlap látogatói szavazhatnak minden szereplőre, és "A kihívás" résztvevői azok lesznek 3-an, akik a legtöbb szavazatot kapták. A próbatételnél szükség lesz erőre, gyorsaságra és észre is - ez konkrétan azt jelenti, hogy egy napot kell autózni a sivatagban, száguldani egyet jet-skivel, majd pókerezni. Bruhaha, ezek szerint 2008-ban ez a férfiasság netovábbja, csak hogy tudjátok, miheztartás végett. És a nyertes, "2008 legférfiasabb férfija" elnyeri a fő jutalmat, egy Mercedest.
Az egész kaland számomra már ott kezd nevetségesbe átmenni, amikor beleveszik a pókerezést is a kihívásba, mert az ugye most olyan cool. (Ha valaki megnéz egy pókerközvetítést, azt láthatja, mennyire sokszínű a pókerezők társadalma, és mellesleg nem csupán férfiakból áll.) Meg hogy a támogató partnerek miatt a "Termékek férfiaknak" menüpont alatt felsorolt cuccok között ott van az Old Spice, Gillette és Braun férfiborotva mellett az elektromos fogkefe, a tartós elem és a sampon is, mint "férfias" termék.
A kaland és maga a főnyeremény olyannyira vonzó lehet, hogy - tessék meglepődni! - jónéhány nő is benevezett a "Férfiak kihívásába". Képeik megtekinthetők a galériában. Sajnos nem látok rá esélyt, hogy bejussanak a 3 döntős közé, pedig kuncogva néztem volna, ahogy Panni vagy Katalin küzd a 2008 legférfiasabb férfija címért.

1 komment

Címkék: kampány férfi kaland

A magyarok eltűrik a szexista reklámokat - a nol.hu cikke

2008.05.22. 18:03 Genderfighter

Mivel igen közvetlen közelről érint minket ez a cikk, átvesszük ide, olvassátok, és írjátok meg véleményeteket (ha van)! Mi igen kíváncsian várjuk az ÖRT tudatos fogyasztói magatartásra buzdító kampányát.

A magyarok eltűrik a szexista reklámokat - Kampány segíti majd a "panaszöntudat" ébresztését
Népszabadság • Matalin Dóra • 2008. május 22.

Bár a magyar fogyasztókat is zavarják a nőiséggel visszaélő hirdetések, nem tesznek ellenük semmit. Más országokban ez nincs így: Nagy-Britanniában gyakorta emelnek panaszt, Franciaországban pedig tüntetnek a sértett nők. Az Önszabályozó Reklám Testület hamarosan kampányt indít: arra próbálják rávenni a fogyasztókat, hogy ha úgy érzik, sérti őket egy reklám, tegyenek panaszt.

Pár hete egy csokoládé új plakátjával lehetett találkozni: összecsokizott szájú fiatal nő arcközelije. A kampány korábban Nyugat-Európában és Csehországban is ment. A lánynak van fiúpárja is: igaz, belőle nem nagyon jutott Magyarországra. A plakátoknak nagy visszhangjuk van az interneten, több fórumban vitatkoznak róluk. A hozzászólók egy része ízléstelennek tartja, vannak, akik női szempontból otrombán lekezelőnek, vagyis szexistának. Karancsy Zsolt, a forgalmazó cég igazgatója nem így látja. Azt mondja, hogy a kampány előtt fókuszcsoportos vizsgálatot végeztek, és nem volt negatív visszajelzés, a fiataloknak tetszett a hirdetés. A plakát fiú-párját pedig azért nem tették ki olyan sok helyre, mert az nem tetszett annyira a megkérdezetteknek.

A FIONA - Fiatal Nőkért Alapítvány munkatársai viszont éppen az ehhez hasonló, a hamis nemi sztereotípiákat erősítő reklámok ellen küzdenek. Weboldalukon (reklamokesnemek.blog.hu) azt írják, hogy az ilyen hirdetések növelik a nők és férfiak közötti egyenlőtlenséget, másrészt felerősítik a társadalom elvárásait azzal kapcsolatban, milyennek kell lennie, hogyan kell kinéznie, viselkednie egy nőnek, illetve egy férfinak.

4 komment

Címkék: sajtó rólunk

Sportos nők, béna férfiak

2008.05.21. 10:25 Genderfighter

Szintén olvasónktól kaptuk ezt a képet (ismét Metró újság), amelyben a női sportolás káros hatásait láthatjuk: a lányok futni mentek, így szerencsétlen férfiakra nincs, aki vasaljon, és ők ugye annyira bénák, hogy a pólójukat pl. saját testükön akarják kivasalni. Vagy egy másik értelmezési lehetőség: "a lányok", így, többes számban, felkerekedtek és elmentek futni, csapot-papot otthonhagyva és a vasalót a férfipólón felejtve. De akkor meg miért fogja a kezében a srác? A reklámozott "termék" amúgy női futónap a Városligetben.

4 komment · 1 trackback

Címkék: sport újság házimunka nemi szerep

Gerilla kertészet és szexizmus

2008.05.20. 16:27 Genderfighter

Szöveg átvéve Statlertől:

Zöld Vadművelet csoport, akik eddig csak a Hegyalja fesztiválon gerilláskodtak, most országos felhívást intéztek... kihez is? Leginkább olyan fiatalokhoz, akiket izgat az, hogy valami törvénytelent tehetnek, azzal a lelkiismeret-nyugtató plusz érzéssel, hogy a környezetük jobbításáért küzdenek. És akik férfiak. Ez egyértelműen kiderül a Szabályzat 10. pontjából, idézem:

10. Adj hozzá egy lányt is.
Ha egy lány is van veletek (aki bizonyára egymagában is ugyanannyit bír, mint egy hímekből álló csoport), az nagyszerű módja a hatóság figyelmének elterelésére, így kevésbé fognak kíváncsiskodni. Éjfélkor egy lány a rendőrség számára sokkal kevésbé gyanús látvány, mint egy csapat sárban fetrengő izzadt srác. Persze egy húrtangás topmodell belekeverésének is megvannak a maga előnyei, de sajnos az inkább felhívja a figyelmet, mintsem eltereli. Ha mégis az utóbbi mellett döntenétek, juttassátok el hozzánk akciótok pontos koordinátáit. Előre is kösz!

"Ha egy lány is van veletek" - értsd: veletek, akik mind fiúk vagytok. A húrtangás topmodell említésével pedig véglegesen elfordul szexizmusba az egész, eredetileg talán jószándékú "hadművelet". Az egész külön vicces, ha a website-on megnézzük a gerilla kertészet nemzetközi gyökereit, ahol is elsőként Liz Christy (nőnemű egyén!) New York-i gerilláskodását említik...

2 komment

Címkék: online szöveg kert

Ők tulajdonképpen csak szeretik a nőket...

2008.05.20. 09:14 Genderfighter

A Lidl reklámja sokaknál kicsapta a biztosítékot, pedig ők tulajdonképpen csak szeretik a nőket. Nem is értem, egyesek miért sértődnek meg ezen. ;-)

Lássuk hát a szöveget egy az egyben. (A képeket hozzá megnézhetitek itt.)

"A nők gyönyörűek. A nők okosak. Kedvesek. De ha kell, határozottak. A nők gondoskodnak rólunk és gyermekeinkről. Büszkék vagyunk rá, hogy egyre több nő választ minket, akik velünk együtt hisznek a minőség erejében."

Azonkívül, hogy ez egy közhelygyűjteménynek is gyenge, hiszen annyira általános dolgok vannak benne, hogy még közhelynek sem nevezném, azért szépen jelen vannak a sztereotíp női szerepek, főleg a gondoskodás. Amelynek természetesen része a bevásárlás is, csakis minőségi élelmiszeré, amit ugye, az okos nő a Lidlben vesz meg. Ami számomra érdekes, az a narrátor királyi többese (nyilván: "mi, akik a Lidlnél dolgozunk"), amiről először azt gondolnám, bár férfihang, azért lehetne nem-semleges, még a "gondoskodnak rólunk" szöveg is - hisz mindenkinek volt anyja - de a képek egyértelműen a férjről gondoskodó feleséget mutatják, tehát nincs mese: vannak ŐK, a Lidlnél, akik beszélnek, és akik FÉRFIAK, és vagyunk mi, NŐK, a VÁSÁRLÓK. Ez a leosztás, tetszik, nem tetszik. A végén ki is derül: a nők nem úgy választják egyre többen a Lidlt, hogy ott akarnak dolgozni, hanem hogy ott vásárolnak.

Mondjuk én megérteném a nőket, ha nem akarnának olyan helyen dolgozni, ahol, ha menstruálnak, megkülönböztető fejpántot kapnak, kegyként, hogy engedélyezetten gyakrabban használhassák a vécét. Persze ebből is az látszik, hogy ők tulajdonképpen csak szeretik a nőket...

5 komment

Címkék: élelmiszer áruház szpot nemi szerep

Vastagon megéri

2008.05.19. 10:06 Genderfighter

Kedves olvasónk, aki szeretne a névtelenség köpenyébe burkolózni, és ezt mi tiszteletben tartjuk, küldte be ezt a képet, amely a Metró újságban jelent meg. Segítsetek az értelmezésében! A szlogen: Vastagon megéri! Alatta: 6 vagy 12 cm? A lényege: a vastagabb hőszigetelés a nyerő (tehát a 12 cm). Nem egyértelmű viszont számunkra, a szlogen mire utal. Afféle szexuális felhang van benne, de hát mi éri meg? És mi a jobb vastagon? Nem beszélve arról, ha a vastagság 12 cm, hm... Nem szeretnék belegondolni. Felhívnám a figyelmet a buta arcot vágó szőke nő kerekre formált rúzsos szájára.

2 komment

Címkék: újság szex építkezés

Axe újra

2008.05.13. 19:20 Genderfighter

Az Axe reklámokkal már korábban is akadt problémánk, és tavalyi konferenciánk legélénkebb vitája éppen a Body Sutra kampányuk körül kerekedett (részleteket itt lehet olvasni), én mondjuk élveztem, hogy végre van - még ha sértődős és olykor dühödt, de - párbeszéd különböző oldalak, nézőpontok között. Na de az Axe (illetve tágabb értelemben az Unilever, ami igen, tudjuk, hogy a Dove márka cége is egyúttal, de ebbe most ne menjünk bele, erről majd részletesebben talán máskor írunk), szóval az Axe ott folytatja, ahol abbahagyta. Még mindig a jobb csajozás reményében ajánlgatja dezodorjait a fiatal férfiaknak.

Na de jöjjön a lényeg! Ma úgy tűnik, az olvasók napja van. :) Mi persze örülünk, hogy vannak olvasóink, pláne hogy néha még írnak is, nekünk. Most willwankt jelezte nekünk az Axe újabb kampányát, aminek mi csak tévés verzióját láttuk, azt is félszemmel, de már ott elég eszementnek tűnt. Willwankt viszont vicces (a blogolvasós orgia ötlete kifejezetten tetszett!), úgyhogy idézzük nektek:

Egy „maflicsek” srác van rajta, akit jobbról-balról két bombanőci ölelget. Az üzenete elég zavaros: ”Mixelj magadnak!” – két legszebb nőből kell „összekombózni” (szép szóösszetétel) az ideálisat. Csak az nem világos, hogyan. Csak nem küldik sebészkés alá a szerencsétleneket? Ja, nyeremény is van: ”Azt csinálhatsz a csajokkal, amit eddig még soha!” (Mi lehet ez? Reklámok&NEMEK blogot olvasnak egymásnak?)

Újabb példa, hogy a nő nyeremény, beváltható valami, mint amikor lányoknak ingyenes a belépő, vagy mikor aki a legtöbb/legdögösebb nőt hozza a buliba, grátisz piálhat egész este. (És ha sok nő jön együtt, melyik hozta a többieket? :))

(Kérjük, aki tudja, fotózza le nekünk a plakátot!)

2 komment

Címkék: szex szépség axe olvasó ír plakát kozmetika