reklámok és NEMek

Gender szempontú kritikai hozzáállással a szexista reklámozás ellen. Ez a blog a 2007-es Reklámok és NEMek projekt folytatása. Reklámokról lesz szó, nőkkel és férfiakkal, sztereotíp vagy éppen rendhagyó nemi szerepekben. Ha egy reklám felbosszantott, esetleg megtetszett, mert szakít a hagyományos nemi szerepekkel, ne hagyd szó nélkül!

Írj nekünk, küldj fotókat, videókat!

Projekt honlap

Ezt írtátok

  • Csakul Anitteb: A reklámok linkjeit elküldené valaki? Kíváncsi lennék rájuk. Köszi (2015.06.02. 20:00) Anya főz
  • kozmetikusszalon: Nem rossz marketingfogás amúgy, amennyit beleöltek, az meg is térült. Az meg, hogy mennyire egysí... (2012.05.06. 18:12) Mi férfias? - !!!Figyelem! Akció!!!
  • rizsföld: A legjobban azt imádom, amikor az óriásplakáton egy gumiabroncs vagy egy motorfűrész mellé oda tes... (2012.01.04. 18:21) Miért károsak a szexista reklámok?
  • szöszkehölgy: nekem is borsódzott a hátam a pár veszekedése közben. :( (2009.11.16. 14:17) Így élnek a normális párok?
  • kókuszosvarázs: Sok dolgot nem értek. 1.Munkába tekernek elvileg, de otthon kötnek ki. 2. Öreg a pasi- fiatal a lá... (2009.10.22. 09:56) Bringázzon inkább anyád is!
  • Utolsó 20

Így élnek a normális párok?

2009.01.11. 16:12 Genderfighter

Már sok helyen írtak a fogyatékkal élők társadalmi elfogadtatására készült új TCR-ekről, főleg dicsérték őket mindenütt, emiatt igazán nem is kéne nekem is írnom róla. Valóban nagyon klassz, hogy színvonalas rendezők készítettek filmeket, végre nem gagyi minőségű szpotokat - itt megnézhető mind a négy. (Jó volna látni gender ügyben hasonlóan elkötelezett filmeseket és Miniszterelnöki Hivatalt.)

Feltűnt viszont, hogy senki nem említette, milyen simán lehet ma Magyarországon úgy alkotni egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport érdekében, hogy az alkotók közben teljesen érzéketlenek (ha nem lenne kicsit ízléstelen ebben a helyzetben, mondhatnánk: vakok) maradnak egy másik társadalmi csoport érdekeire, egy másik jelentős társadalmi problémára.

A négy filmből hárommal tulajdonképpen elégedett vagyok, nekem a kerekesszékes tetszett a legjobban. De a vak pár veszekedése, amikor először láttam a tévében, kifejezetten rossz érzéseket keltett bennem, és szerintem sokaknak a gyomra is összeszorult, mert átélt hasonló veszekedéseket, amik aztán a későbbiekben sokkal durvábbak lettek. A vak pár veszekszik, a párok szoktak veszekedni - ezen alapul a film, vagyis ahogy a szlogen mondja: " ugyanúgy élnek, ugyanúgy éreznek". Ezzel mondjuk alapból nem értek egyet, nem, a vakok nem ugyanúgy élnek, hiszen nem látnak, és ez jelenleg még nagyon sok mindenben akadályozza őket (mondjuk ezt a filmet se látják, bár lehet, nekik így jobb is). Ráadásul ez a szlogen azt mondja, hogy ilyen a párok élete, a férfiak Miss Röfinek csúfolják a nőjüket, ócsárolják a főztjüket, a nők meg tányért csapkodnak hozzájuk. Számomra ez így egy rossz és vállalhatatlan üzenet, és éppen a szlogen, illetve az egész film célja ellen dolgozik, hiszen nem szeretném azt hinni, sőt, nem gondolom, hogy ez a "normális, átlagos" családi élet, illetve annak egy pillanata. Nem gondolom, hogy a szóbeli és pszichológiai erőszakot normalitásként kellene bemutatni, csak azért, hogy a vakokat elfogadtassuk a többségi társadalommal.

5 komment

Címkék: erőszak fogyatékos szpot

A bejegyzés trackback címe:

https://reklamokesnemek.blog.hu/api/trackback/id/tr30871039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2009.01.11. 16:39:40

Nekem is pont ugyanez a véleményem, örülök, hogy valaki megfogalmazta.

vonal 2009.01.13. 21:47:58

teljesen egyetértek, ugyanezt gondoltam én is. az egyik blogon azért méltatták, mert "hogy bedőltek" neki, tehát végig nem vették észre, hogy vakok az illetők.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.09.08. 18:18:47

Bocs, ez kicsit OFF, de valami miatt nem tudok üzenetet küldeni a blogírónak, és szerintem érdekel titeket. Szóval van egy nagyon jó magyar kezdeményezés, a lényege, hogy a vásárló ne a bevásárlóközpontokban tévelyegjen és drága külföldi élelmiszert vegyen, miközben a magyar gazdák kiöntik a tejet, és a földön hagyják megrohadni az almát. Részletesen itt:

www.tutihir.hu/gazdasag/1409-egy-oldal-vevknek-es-termelknek.html

szöszkehölgy 2009.11.16. 14:17:25

nekem is borsódzott a hátam a pár veszekedése közben. :(
süti beállítások módosítása